Gardenoturistika

Sedíme v maličké kavárně na okraji Florencie. Po zdech je navěšeno několik motivačních plakátů, proč je dobré jíst větší než malé množství koláčků a popíjet kávu. Na každém stolku trůní umělá kytka. Normálně by mi to přišlo trochu jako kýč, ale dneska poprvé za celý den vytahuji foťák a dokumentuji:

  • jak zlatavé slunce pozdního odpoledne rozehrává stínohru na stole vedle nás,
  • jak syn sotva dosáhne na proužkované brčko v milkshaku,v nemž je víc šlehačky než mléka,
  • a jak sotva dosáhne nohama na zem, i když o sobě hrdě rozhlašuje, že už je velký kluk.

Dobíjíme baterky po celodenním brození se davem lidí ve Florencii. Nevyfotila jsem most zlatníků, katedrálu Santa Maria del Fiore ani kapli Jana Křtitele. Místo toho jsem nervózně hlídala, aby se syn mezi všemi těmi lidmi neutopil.

Takže teď sedím v kavárně.

Je sice terpve pět odpoledne, ale usrkávám růžové víno. A pro zklidnění nervů si přehrávám plán zítřejšího výletu do renesanční zahrady. Pak přeskočím do vzpomínek na nádhernou botanickou zahradu v Schonbrunnu, rosarium na Petříně a na zámeckou zahradu před Hlubokou.

Manžel se vždycky směje, že bych se měla stát průvodcem gardenoturistiky.

Takový koncept cestování se mi vlastně moc líbí. Někdo cestuje na cizí místa za gastro zážitky, někdo navštěvuje poutní místa a jiný zdokonaluje agroturistiku. Tak proč bychom nemohli cestovat za květinami?

Jak by taková správná gardenoturistika měla vypadat? Myslím, že abychom mohli pojem oficiálně používat, měl by splňovat alespoň některé z násleujících pravidel:

  1. Pořizovat dostatek fotek květinových záhonů pro vlastní zahradní inspiraci. (I když zahradu už máte přeplněnou k prasknutí.)
  2. Místa zásadně navštěvovat stylově oblečení – představuji si, že ideální uniformou je dlouhá volná sukně, která se dobře točí, a slaměný klobouk.
  3. Pokud to je jen trochu možné, na daném místě si zakoupit nějakou rostlinu, pro kterou pak horko těžko budete hledat místo na vaší přeplněné zahradě.
  4. Káva či čaj v co nejbližší vzdálenosti od daného místa je příjemným bonusem.

Za pár týdnů se chystám do Rakouska a pomalu začínám vymýšlet, jak ke klasické pěší turistice po horách zařadit i pár dní gardenoturistiky. Budu informovat, jak to dopadlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top